Ivero-hr Ivero-en

Dezinfekcijska sredstva za ruke

Dezinfekcijska sredstva za ruke

Dezinfekcijska sredstva su učinkovita samo ako se ispravno koristite. Nije dovoljno samo istisnuti sredstvo na dlan, malo protrljati i - zaključiti da je sve u redu.

-Jedan od razloga zašto dezinfekcijska sredstva za ruke pomažu u zaštiti od zaraze je i to što koristeći ih morate trljati ruke. Trenje do kojeg dolazi prilikom trljanja dlana o dlan pomaže u uništavanju virusa i bakterija od kojih se možete razboljeti (izvor: dr. Purvi Parikh, alergolog i specijalist za infektivne bolesti iz NYU Langone Medical Centra).

Dezinfekcijska sredstva za ruke se mogu smatrati učinkovitima kad sadrže najmanje 60 % alkohola, poručuju iz američkog Centra za kontrolu bolesti, a to je i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Savjet je i da se, kao prvo, ruke temeljito operu sapunom i vodom. To je jednako važno kao kad je riječ o virusima i bakterijama koje vaša djeca donose kući iz vrtića i jaslica, kao i kod puno težih bolesti kao što je novi koronavirus. No, između odvođenja djece u vrtiće i škole, jurnjave na jutarnji poslovni sastanak i skoka do obližnje trgovine ili banke, možda se i ne stigne do umivaonika pa dezinfekcijsko sredstvo za ruke ostaje jedini spas.

Prije kupnje dezinfekcijskog sredstva obavezno provjerite da li je proizvod registriran pri Ministarstvu Zdravstva RH.
Svaki biocidni pripravak na deklaraciji mora sadržavati broj klase i urudžbeni broj pod kojim se nalazi u registru biocidnih pripravaka.
Ukoliko biocidno sredstvo nije registrirano, proizvođač i distributer su u prekršaju (Uredba (EU) br. 528/2012 ) a korisnik nema garanciju da je sredstvo sigurno za korištenje.

 Ako biste sa svojim dezinfekcijskim sredstvom postigli što veći stupanj zaštite, držite se sljedećih pravila:

Provjerite upute proizvođača o načinu korištenja dezinfekcijskog sredstva.

Upotrijebite dovoljnu količinu
Ne štedite, istisnite dovoljnu količinu (otprilike veličine kovanice od 5 kuna) dezinfekcijskog sredstva na dlan.

Potpuno prekrijte dlanove dezinfekcijskim sredstvom
Vrlo je jednostavno samo malo protrljati dlanove i smatrati stvar riješenom, no imajte na umu da je ključno razmazati sredstvo po i oko svakog prsta te po dlanovima, ali i nadlanicama. Iako ste možda dodirivali ruke samo prstima i dlanovima, mikroorganizmi imaju svoju putanju i mogu vrlo brzo putovati kad jednom dospiju na našu kožu.

Mjesto na kojem se štetni mikroorganizmi naročito vole sakriti je ispod noktiju pa se pobrinite da dezinfekcijsko sredstvo utrljate i ispod njih.

Trljajte dok se ne osuši
Posljednji korak u čišćenju ruku je sušenje.
Kako bi sredstvo za dezinfekciju zaista pokazalo svu svoju učinkovitost u uništavanju bakterija i virusa, treba ga trljati po rukama sve dok se samo od sebe ne osuši. Naime, prestanete li utrljavati sredstvo dok je ono još mokro ili, još gore, obrišete mokri 'višak' s ruku, zapravo ćete ukloniti s ruku sav alkohol - a on je taj koji treba uništiti mikroorganizme.

Kad god možete, operite ruke
Prosječna osoba može koristiti dezinfekcijsko sredstvo od pet do sedam puta dnevno, a da ne izloži sama sebe riziku jer prečesto korištenje dovodi do uništavanja dobrih bakterija na rukama, a to utire put razvoju autoimunih bolesti. Drugim riječima, kad god možete i imate pri ruci vodu i sapun, iskoristite ih umjesto dezinfekcijskog sredstva koje treba ostaviti samo za situacije kad ne možete oprati ruke.

Galerija fotografija

 • Uvjeti za bazenska kupališta

  Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 79/07) Pravilnik o sanitarno-tehničkim i higijenskim uvjetima bazenskih kupališta te o zdravstvenoj ispravnosti bazenskih voda...

 • Sprječavanje nastanka algi u bazenskoj vodi

  Alge u bazenima nisu poželjne iz estetskih i zdravstvenih razloga. Osim što voda s algama izgleda mutno i neprivlačno te može imati i neugodan miris, alge same po sebi nisu opasne po...

 • Bistrenje vode u bazenu

  Bistrenje vode ili flokulacija je proces uklanjanja vrlo sitnih čestica organskih i anorganskih ostataka u vodi, koje filter ne može zadržati a uzrokuju mutnoću vode. U takvim slučajevima, kada...

 • Održavanje bazenske vode - dezinfekcija

  Dezinfekcijom vode uništavamo sve prisutne mikroorganizme i osiguravamo bakteriološki ispravnu vodu za kupanje. Kad je temperatura bazenske vode 25 oC ili viša, postaje idealnim...

 • Održavanje bazenske vode - pH

  pH vrijednost jedan je od najvažnijih parametara koji utječe na kvalitetu vode. Ona nam govori kakva je voda: kisela, neutralna ili lužnata (bazična). Idealna pH vrijednost je od 7.0 - 7.6. Ako...

pregledajte sve korisne informacije

© 2024. Ivero d.o.o.

Izrada web stranica